TONOZ DÜŞÜNCE ATÖLYESİ

TONOZ Düşünce Atölyesi, Güzel İşler Derneği – AYDER ortak protokolü,  Best Buddies Turkey işbirliği ve Bergama Belediyesi ile Bergama Ticaret Odası desteği ile yapılıyor.  Bergama’nın tarihi dokusu içerisinde, gençlerin düşünce yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla uygulanmaktadır.

Düşünce Atölyesi Hedefleri Nelerdir?

Düşünme tarzında yeni boyutları gençlere kazandırmak.

Düşünce metodunun ülkemizde yaygınlaşmasına öncülük etmek.

Düşünceye saygıyı öğreterek etkin dinleme becerilerini geliştirmek.

Dünya sorunlarına felsefi yaklaşmayı öğretmek.

İletişim ve etkileşim becerileri kazandırmak.

Öz güven duygusu kazandırmak.

Liderlik becerisi kazandırmak.

Sosyalleşmeye farklı bir boyutla yaklaşmalarını sağlamak.

Atölye Nasıl İşleyecek?

Atölye, 13-17 Ağustos 2018 tarihleri arasında İzmir Bergama’da düzenlenecek ve 4 gün sürecektir.

Atölye katılımcıları, isterlerse otellerde isterlerse uygun olana Bergama’daki Best Buddies Turkey gönüllüsü lise öğrencilerinin evlerinde konuk olacaktır.

Atölyelere 15-25 yaş arasında 40 öğrenci kabul edilecektir.

Atölyelere katılan tüm eğitmenler atölyeye gönüllü olarak destek vermektedir.

Başvurular başvuru sırasına göre değerlendirilir. Katılım şartları için mutlaka kayıt linkine tıklayarak ilgili bilgileri gözden geçiriniz.

Atölyeler; Bergama’da 12 Atölye ve atölyeleri destekleyici 10 etkinlik alanında yapılacaktır.  Bazı Etkinlik Alanları: Asklepion Tiyatro, Bergama Akropolü, Yerlitahtacı Güzel İşler Doğa Atölyesi, Yerlitahtacı Köy Meydanı, Sinagog,  Bergama Tasarım Atölyesi, Arasta, Kozak Yaylası ,Çandarlı Sahil, Bergama Müze Bahçesi, Kızıl Avlu, Domuz Alanı ve Tarihi Bergama Evleri

(*) Tonoz: kesme blok taş ve küçük moloz taşlardan örülerek yapılmıştır. İç yüzeyde belirli aralıklarla nişler görülür. Bu nişlerden bazıları ve tonozun bir ucu olasılıkla mekân olarak kullanabilmek için sonraki dönemlerde moloz taş örülerek kapanmıştır. Roma dönemi Soma Aksu suyolu büyük ihtimalle güneybatıdaki Kent Dagı’nın alt bölgesinde sona ermekteydi. Ova tarafı destek tonozlarıyla genişletilmiş olan ve eskiden Gurnellia şimdi Büyük Alan denilen bir meydan belki deTraianus Gymnasionu’ nun binalarını taşımış olabilir. Ancak meydanda bu görüşü destekleyecek herhangi bir yapı kalıntısı yoktur. Araştırmalar bu tonozların. Bizans döneminde suyolunun bitiminde bulunan büyük sarnıçlar olarak hizmet verdiklerini ortaya çıkarmıştır. Tonozlar bölüm bölüm Bergama Akropolisi’nin eteklerinde korunmuş, yarı tıkılmış ya da kalıntılar olarak görülebilir. Bergama Domuzalanı mevkiinde meydanı genişletmek için arazinin eğimli olduğu alanlarda tonozlu alt yapılar inşa edilmiştir. Yeni restore edilmiş Tonoz yaklaşık 80 kişilik bir seminer odası olarak günümüzde kullanılmaktadır.

TONOZ DUSUNCE ATÖLYESİ GÜZEL İSLER DERNEGİ BERGAMA

Yeraltında arkeoloji, yaylada felsefe, sahilde psikoloji konuştular…

Güzel İşler Derneği’nin Bergama’da düzenlediği Tonoz Düşünce Atölyesi, Türkiye’nin farklı illerinden 33 gencin katılımıyla tamamlandı. Katılım en çok Bergama bölgesinden sağlandı. Edirne, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Tekirdağ’dan da katılan gençler oldu.

Bu yıl ilki düzenlenen Tonoz Düşünce Atölyesi, Bergama’nın tarih, doğa ve kültür yönünden farklı noktalarında gerçekleşti. 5 gün süren atölyede gençler arkeolojiden felsefeye, psikolojiden iletişime, düşünceden hayatın içindeki adımlara uzanan farklı adımlarda akademisyenlerin ve gönüllü atölye yürütücülerinin konuk olduğu sunumlara katılırken, farklı yöntemlerle tartışma etkinlikleri yaptılar.

Atölyelere Arkeolojik Düşünme konusunda Ege Üniversitesi’nden İsmail Gezgin, Antik Yunanla Başlayan Bilimin Tarihi konusunda Aydın Üniversitesi’nden Cengiz İskender Özkan, Aydınlanma ve Estetik konusunda 9 Eylül Üniversitesi’nden Metin Bal, gönüllü yürütücü olarak katıldılar.  Diğer 7 atölyeyi ise GİD ekibinden Felsefe Öğretmeni Recep Altınordu, Psikolog Selim Eraydın, Sosyal Tasarımcı Sercan Duygan, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğrencisi Hasan Barış Uz ve Lise öğrencisi Yusuf Mert Yıldırım deneysel yürüttü.

Adını Antik Bergama kentinin çeşitli yerlerinde bulunan tonozlu yapılardan alan Tonoz Düşünce Atölyesi’nin amacı; gençleri farklı düşünce alanlarıyla tanıştırmak, karar alma ve düşünme yetilerini geliştirmek diye tanımlanmaktadır. 17 farklı noktada yapılan Düşünce atölyelerinin içinde, On binlerin Dönüşü adlı oyun sayesinde Bergama’nın tarihi kültürel noktalarını keşfetme, parşömen yapımını öğrenme, yerel üretimleri deneyimleme gibi farklı etkinlikler de yer almaktadır. Çok katmanlı kültürel bir yapıya, antik dönemin en önemli kütüphanelerinden birine sahip, Helenist dönem başkenti Bergama bu deneyim için seçildi.

Atölyeler, fıstık çamı konusunda ülkemizin en zengin yeri olan Kozak Yaylası, Bergama Kale Mahallesi’ndeki tarihi tonozlu yapı, Göbeller köyü, restorasyonu yapılmış tarihi Bergama yapıları, Çandarlı sahili gibi farklı noktalarda tamamlandı. Atölyelere katılan öğrenciler katılım belgelerini, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ve Genel Sekreter Gülay Koç’un da katıldığı bir törenle aldılar.

Bergama’da üretimi, gelişimi ve sosyal faydayı hedefleyen Güzel İşler Derneği’nin Başkanı Sercan Duygan, bu çalışmada amaçlarının gençlerin farklı alanlarla ilgili meraklarını arttırma, düşünmeyi teşvik etme, iletişimi anlama, bir fikri savunma, tartışma, karar alma, beraber hareket etme ve keşfetme gibi özelliklerini geliştirmek ve paylaşmak olduğunu belirtti. “Bergama gibi çok katmanlı bir kültürel yapıya ve antik dönemin en önemli kütüphanesine sahip, tıp ve psikoterapide çığır açan bir yerde düşünce atölyesi yapmak keyifli olduğu kadar heyecan verici de, bu çalışma sürdürülebilir olacak ve her yıl Türkiye’nin farklı noktalarından önemli sosyal çalışmalara katılan gençler, düşünce dolu bir hafta geçirecekler” dedi. Tamamen gönüllü bir organizasyonla gerçekleşen atölyede 15-25 yaş arasında en fazla 30 öğrenci katılımını hedeflediklerini aktaran Duygan, gelecek yıl daha çok sayıda öğrenci ile çalışma için birden fazla dönemde program gerçekleştirmek istediklerini belirtti. Atölye çalışmasının ardından katılımcıların katıldığı atölye değerlendirme anket sonuçları da, bir sonraki Tonoz Düşünce Atölyesi için geliştirilebilmesi için faydalı olmuştur.

Bu yıl ilk kez düzenlenen bu atölyeye, Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası, Alternatif Yaşam Derneği ve Best Buddies Turkey destek oldu. Bergama’da faaliyet yürüten Güzel İşler Derneği, kadınlar, gençler ve çocuklar özelinde yerel gelişimi hedefleyen düşünsel ve uygulama atölyeleri yapmaktadır. Bergama yemeklerini belgelemek için yapılan Değiş Tokuş Mutfak Atölyesi, çocukların el ve tasarım yeteneklerini geliştirmeyi hedefleyen BergamAtölye isimli tasarım atölyesi gibi çalışmalar dernek bünyesinde hazırlanmaktadır. Dernek aynı zamanda, diğer sivil toplum örgütleri, sosyal girişimler ve kamu kurumlarıyla da iş birliği yaparak projeler oluşturmayı hedeflemektedir.

Atölyenin değerlendirme yayınına buradan ulaşabilirsiniz.