European Solidarity Corps – ESC Programı Nedir?

“European Solidarity Corps-ESC” veya Türkçe adıyla “Avrupa Dayanışma Programı-ADP” Avrupa Birliği tarafından 2019 yılında uygulanmaya başlanan yeni gönüllülük, iş-staj ve dayanışma programıdır. Bu program kapsamında 18-30 yaş arasındaki gençler herhangi bir AB ülkesinde veya kendi ülkesinde 2 haftadan 12 aya kadar gönüllülük programlarına katılabiliyor. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi bir ülke olmadığı için ESC programının sadece gönüllülük ve dayanışma alt programlarından yararlanabilmektedir. İş-staj programı sadece AB üyesi ülkeler arasında uygulanmaktadır.

ESC programında gönüllülük projeleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar kısa dönem (seyahat süresi hariç 14-59 gün) ve uzun dönem (seyahat süresi hariç 2-12 ay) gönüllülük projeleridir. Her gencin sadece 1 kısa dönem + 1 uzun dönem gönüllülük projesi hakkı vardır. Bu haklarını kullandıktan sonra artık ESC’ nin gönüllülük projelerine katılamaz. Bunun dışında takım gönüllülük projelerine katılabilirsiniz. Eğer ilk olarak uzun dönemli bir ESC’ gönüllülük projesine katılırsanız o zaman kısa dönem hakkınızı da kullanmadan bu programdan yararlanma hakkınız sona erer. Bu nedenle öncelikle kısa dönem daha sonra uzun dönemli bir projeye katılmak şeklinde planlama yapmalısınız.

Projelere Katılmak için Şartlar Nelerdir?

ESC gönüllülük projeleri için yabancı dil, öğrenci olma veya üniversite mezunu olma vb. hiçbir şart bulunmamaktadır. Tek şart faaliyetin başladığı gün itibari ile 18-30 yaş (bu yaşlarda dahil) aralığında olmanızdır. İnternet üzerinden hazırlayacağınız Europass formatındaki İngilizce bir CV ile tüm projelere başvuru yapabilirsin. Amaca uygun hazırlanmış bir motivasyon mektubu yüklemeniz projelerde yer alma şansınızı arttıracaktır. İlanda sizden kişisel bilgilerinizin yanı sıra gönderen kuruluşunuza ait bilgiler de istenebiliyor. Bu durumda bize ulaşarak ilgili bilgilere ulaşabilirsin.

Proje Başvuruları Nasıl Yapılır?

ESC portalı ev sahibi kuruluşların gönüllü aradığı ilanları yayınladıkları ve Avrupa Birliği tarafından resmi olarak önerilen bir portaldır. Bu portala üye olduktan sonra profil oluşturmanız ve İngilizce CV’nizi yüklemeniz, ardından ilanlara başvuru yapmanız gerekmektedir. Ev sahibi kurum uygun gördüğü adaylar ile Skype vb. araçları kullanarak bir online görüşme gerçekleştirir. Gönüllü adayları ev sahibi kuruluşlar tarafından davet yazısı aldıktan sonra destekleyici kuruluş olarak Güzel İşler Derneği ile iletişime geçerek sözleşme aşamasına geçilir. Bu görüşmelerin ardından kesin olarak seçilen katılımcılar belirlenir. Seçilen katılımcının vize, sağlık sigortası, ayrılış öncesi eğitim vb. tüm işlemleri de yine destekleyici kuruluş olarak Güzel İşler Derneği tarafından yürütülür.

Projelere Başvurmak İstiyorum Şimdi Ne Yapmalıyım?

Gönüllü adayları gönderen kuruluş bulma işlemini daha sonraya bırakıyor ama bizim önerimiz en başından kendinize bir destekleyici kuruluş seçerek proje uzmanları rehberliğinde ilerlemek uygun olacaktır. Bunun için tek yapmanız gereken CV’ nizi (özgeçmiş) bize e-posta(esc@guzelislerdernegi.org) ile göndermek ve e-postanın içerisinde “Gönderen kuruluş olarak sizinle çalışmak istiyorum” şeklinde yazmak. Gönderici kuruluş olarak Güzel İşler Derneği Avrupa Dayanışma Programı Koordinatörlüğü sizleri başvurularınız ve projeleriniz süresince destekleyecektir.