Özel gereksinimli bireyler arkadaşlık, liderlik, birlikte yaşam ve entegre istihdam programlarını 35 yıldır dünyada 50 ülkede 1.5 milyon, 14 yıldır da Türkiye’de 8 ilde 6.000 gönüllü ile 35 okulda yürüten Best Buddies’in Türkiye’de uluslararası ürünlerinin satıldığı ilk mağazası Bergama’da açtı.

Best Buddies, özel gereksinimli bireylerin; sosyal, fiziksel ve ekonomik şartlarını geliştirmeyi amaçlayan küresel bir sivil toplum kuruluşu. Kuruluşun ABD’de bir sanal e-ticaret mağazası 15 yıldır faaliyette bulunuyordu. Türkiye’de Bergama Güzel işler Derneği tarafından akredite olarak yürütülen Best Buddies çalışmaları, yine derneğin iktisadi işletmesi kurularak gerçek mağaza ile beraber e-ticaret mağazası açılarak sürdürülebilir sosyo ekonomik modelleme örneği olarak geliştirildi.

Best Buddies Türkiye mağazasında kurumun uluslararası ürünleri dışında, yerel sanatçıların tasarım ürünleri, UNESCO Dünya Mirası Bergama tasarımlı tekstil ürünleri ile, bölge kadınlarının ürettiği ürünler Best Buddies Türkiye markası adıyla satın alınabiliyor.

Kurum, ulusal işbirliğinde ise DOGO ile güçlerini birleştiriyor. DOGO, kendi geliştirdiği inovatif bir teknikle dünyada ilk kez tasarım baskı ayakkabı üreten global bir Türk markası. DOGO, Best Buddies Türkiye için tasarladığı özel seri ayakkabı, çanta ve t-shirtleri Bergama Best Buddies Türkiye mağazasında ve kendi mağazalarında, sosyal farkındalık ve sosyo ekonomik sürdürülebilirlik kapsamında satışa sunmuş durumda.

Best Buddies Türkiye Proje Koordinatörü Gülsen Kara Garipoğlu, profesyonel yaşamın dışında projenin 4 yıldır gönüllü yöneticisi. 15 Mayıs günü katıldığı açılışta konuşan Garipoğlu; projenin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları paralelinde, yerel ulusal ve uluslararası işbirliği ile hayata geçirildiğini, kapsayıcılık kültürü çalışması yapan Best Buddies ile kültürel miras markası olan Bergama’yı bir araya getirdiklerini aktardı. Best Buddies’in uluslararası ürünleri dışında, Bergama markası odağında tasarımların da mağazada satıldığını, buna ek olarak 100’e yakın yeni tasarımın sanatçılar tarafından tasarlandığını ve yakında yeni ürünlerin mağaza satışına ekleneceğini söyledi.

Güzel işler Derneği Başkanı Gizem Ayrık da konuşmasında, kadın ve erkeklerin % 50 temsili ile yönetildiği kurumumuzda, kadın emeği ürünlerin daha çok ön planla olduğunu buna ek olarak yerel sanatçılar ile Türkiye’nin tasarım markası DOGO’nun süreçteki işbirliğinin yeni kapılar açtığını bu adımın sosyal etkisini önemsediklerini konuklarla paylaşıp, ilgilerine teşekkür etti.

Best Buddies Türkiye hesabını ve çalışmalarını @BestBuddiesTR instagram hesabından ve www.bestbuddiesturkey.org adresinden takip edebilir. Çalışmaya kurumsal, bireysel başvuru yapabilir ve ürünlerini internet üzerinden temin edebilirsiniz.